Zijn uw vervoersdocumenten in orde?

Verstuurt u gevaarlijke stoffen? Ja! Dan wordt u aangemerkt als afzender met de nodige verplichtingen. Naast het voldoen aan onder andere de verpakkings- en etiketteringsvoorschriften bent u ook (mede) verantwoordelijk voor de inhoud van het vervoersdocument of begeleidingsbrief. Wie deze opmaakt is niet bij wet geregeld, wel dat u als afzender mede-ondertekend.  Tijdens controles van zowel de Veiligheidsadviseurs als bijvoorbeeld de ILenT blijkt, dat er geregeld het nodige mis is met het vervoersdocument.

Een overzicht van de zaken die we zoal tegenkomen:

  • Geen vervoersdocument aanwezig.
  • Onjuiste volgorde van de informatie.
  • Geen of onjuiste stofnaam, klasse, UN-nummer of verpakkingsgroep.
  • Het ontbreken van aantallen en omschrijvingen van verpakkingen.
  • Document slecht of niet leesbaar.

Deze tekortkomingen worden gezien als overtredingen en ook beboet. Zo kan het ontbreken van bijvoorbeeld het UN nummer u een flinke rekening opleveren van zo’n kleine € 1.600,–.

Hoe voorkomen we dit? Simpel, door het juist en volledig opmaken van een vervoersdocument. Dat kost in het begin misschien wat extra tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Uw adviseur kan u daarbij assisteren.

Een goed document is uitermate belangrijk. Voor u als afzender:  “Wat gaat er precies de deur uit? “. Voor, indien van toepassing, de externe vervoerder: “Wat vervoeren wij in onze wagen?”. En voor de geadresseerde: “Wat komt er binnen? “.

Maar laten we ook zeker niet vergeten dat bij eventuele calamiteiten de hulpdiensten bijzonder graag willen weten wat er in het voertuig aanwezig is. Dat kan erger voorkomen!